Till umu.se

Film med UMU videoplayer Component

Filmkomponenten gör det enkelt att länka in film från Youtube, Vimeo eller någon annan källa till Umeå universitets webbsidor.

UMU videoplayer Component

fungerar från augusti 2012 i 2-, 3- och 4-spaltsmallarnas huvudyta samt i högerspalter (där filmen alltid visas i lightbox/popup – läs mer om visning i lightbox).

Komponenten baseras på Flowplayer, som fungerar både för webb och de flesta moderna mobiltelefoner och pekplattor.

De filformat som stöds är – som tidigare – för närvarande de vanligaste varianterna av h.264/Mpeg4. Läs mer om filformat och andra filmtips

OBS! att själva filmen bara syns i granskningsläge
Som framgår av nedanstående bilder ser filmen i Infoglue bara ut som en grå platta – men om en film är inlänkad visas filmens URL.

Vimeo-filmer

Klistra in länken från webbläsarens adressfält i komponentens egenskap för Url (klicka på bilden för större vy).

Övriga egenskaper

• Posterbild: (som visas på webbsidan innan filmen startar) måste numera anges oavsett källa. Playknapp för posterbilden finns att ladda ned här intill eller från bilddatabasen Exigus.
• Bredd: välj den bred som passar vald spaltbredd.
• Höjd: behöver inte väljas här, bestäms av filmens format.

Youtube-filmer

Filmer som ligger på Youtube hanteras på samma sätt som Vimeo-filmer – men det är lite knepigare att välja rätt URL, eftersom man inte använder den vanliga "dela-adressen".

Istället måste man i dela-dialogen kryssa i rutan för "Long link" (se nedan)

...eller ta ut den av adressen i webbläsarfönstret som kommer före "&":

Film lagrad på "egen" server

Precis som i de andra fallen pekar man ut filmen, fast här anger man adress till själva filmfilmen (som vanligtvis har filändelsen .mp4 eller .mov).

Posterbild: Pekas ut på samma sätt, med adressen till bilden (se nedan).
Höjd: Måste anges för att filmen ska få rätt proportioner.
Exempel: En film i 4:3-format med originalstorleken 960x720 pixlar som skalas ned till 504 pixlars bredd får höjden 378 pixlar (504x0,75).
OBS! att man bara kan använda heltal (pixlar kan inte delas).
Exempel: Ovanstående film nedskalad till 4-spaltsbredden 378 px "borde" för proportionens skull vara 283,5 pixlar hög. Avrunda då till 283 eller 284 och hoppas att den lilla förvrängningen inte syns för ögat.


Sidansvarig: Anna Svanbeck

Utskriftsversion

OBS! Stora filmfiler

...ska inte läggas upp i Infoglue.

Med filmkomponenten är det lätt att visa film som lagras på gratistjänsterna Youtube och Vimeo (där man kan begränsa åtkomsten något).

Den som inte vill använda dessa tjänster får själv ordna lagringsplats för filmfiler på "egen" server.
För mer information och precisering av behov, kontakta:ITS

Play-knapp

För den som vill göra en snygg försättsbild (poster frame) till sin film finns här en ikon  – dra den till skrivbordet och använd. OBS! att bilden är transparent, så resultatet kommer att se ut som på bilden nedan:

Umeå universitet
på YouTube

För att samla filmer med anknytning till Umeå universitet, och göra dem lättare att hitta, har vi en egen "kanal" på YouTube:

umeauniversitet

Den är i första hand avsedd för film som universitet kan stå för "officiellt" – som Kultur på campus-filmer – men alla som gör film med anknytning till universitet och våra campusorter är förstås välkomna att föreslå vad vi ska ladda upp och/eller tipsa om film vi kan länka till och ta med i spellistor.